Taşıt Teknolojileri

Taşıt Teknolojileri Anabilim Dalı Programının Amacı

Günümüzde insanların konforlu ve hızlı ulaşım sağlaması temel gereksinimlerden birisi haline gelmiştir. Bu kapsamda havayolu ulaşım araçları, karayolu ulaşım araçları ve raylı sistem teknolojilerinde son yıllarda hızlı ve büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle geleneksel yakıt kullanımından uzaklaşılarak alternatif yakıtlı konvansiyonel sistemler ve hibrit ya da tamamen elektrikli araç teknolojilerinde sürekli gelişim sağlanmaktadır. Bunların yanı sıra havayolu ulaşım araçları, karayolu ulaşım araçları ve raylı sistemlerinde kullanılan güç iletim sistemleri de değişim göstermekte olup, yeni nesil güç iletim sistemleri geliştirilmektedir. Tüm bu güç sistemlerinde ve aktarma organlarında dönüşüm ve gelişim meydana gelirken daha hafif, aerodinamik yapısı geliştirilmiş taşıt tasarımları da söz konusudur. Bu açıdan değerlendirildiğinde malzeme ve imalat teknolojilerinde yaşanan gelişmeler de taşıt aerodinamiği bakımından belirleyici olmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında taşıt teknolojilerinin yalnızca temel bir mühendislik bilim dalı tarafından incelenmesi yerine disiplinler arası çalışmaların alana daha fazla katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır. 


Programın Kapsamı 

TASAM’ın inisiyatifi ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde sürdürülen Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 (TSV 2023) kapsamında otomotiv, sanayi ve ileri teknoloji başlıkları altında söz konusu taşıt teknolojileri ile alakalı endüstri kolları ve bu teknolojilerin geliştirilmesi lokomotif sektörler olarak belirlenmiştir. Son yıllarda ülkemizde 2023 hedefleri doğrultusunda hava aracı, otomobil, yeni nesil toplu taşıma araçları ve demiryolu sistemleri üzerine ciddi yatırımlar yapılırken yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi konusunda teşvik ve destekler sağlanmaktadır. Bu sektörlerin ve teknolojilerin milli ve yerli kaynaklar ile geliştirilmesinin ise ancak ülkemizde yetiştirilecek alanında yetkin ve donanımlı insan kaynağı ile mümkün olabileceği öngörülmektedir. 


Programın Açılma Gerekçesi

Taşıt Teknolojileri Anabilim Dalı tezli lisansüstü programlar ile ulusal hedeflere yönelik araştırma faaliyetleri yürütebilecek, yukarıda değinilen lokomotif sektörlere yönelik kendini geliştirecek insan gücü eğitimi verilecek olup, yerli ve milli hava aracı sistemleri, otomobil, elektrikli otobüs, raylı sistemler gibi projelere altlık teşkil ederek katkı verecek Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirilmesi hedeflemektedir. Taşıt Teknolojileri Anabilim Dalı (Disiplinler Arası Program)’nın misyonu; konvansiyonel ve yeni nesil taşıt teknolojileri (hava araçları, otomobil, raylı sistemler vb.) konusunda araştırma yapabilen, taşıt teknolojilerinin tasarımı ve testleri konularında yetkin, taşıt teknolojileri üretebilen ve kullanabilen, milli ve yerli projelerde görev alabilecek nitelikte araştırmacı ve uzmanların yetiştirilmesidir. 

Taşıt Teknolojileri ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir?

Anabilim Dalımızın başlıca amacı, lisansüstü eğitime başlayacak öğrencilere; taşıt teknolojileri konusunda bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, değerlendirme, derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşma yeteneği kazandırmaktır. Böylelikle öğrencilerimiz lisansüstü eğitimlerini tamamladıklarında kişilerarası çalışma kabiliyetine sahip olacaklardır.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 


Taşıt Teknolojileri Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 27.04.2020


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Doç. Dr. Yasin ŞÖHRET

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

  •  

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri