Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Programının Amacı

Yenilenebilir Enerji (Disiplinlerarası Program) Anabilim Dalımızın amacı, lisansüstü eğitime başlayacak öğrencilere; ülkemizde belirlenen politikalar doğrultusunda yenilenebilir enerji konusunda bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, değerlendirme, derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşma yeteneği kazandırmaktır. Lisansüstü eğitim yapan öğrencilerimizin kendi çalışma alanlarının yanı sıra tüm bilim dallarına geniş vizyonda bakabilmeleri sağlamaktır. Aynı zamanda öğrencilerimizin yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılması enerji istemleri tasarımı, yapımı ve işletimi konusunda bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır. Bu sayede, enerji sektöründe çalışan profesyoneller olarak öğrencilerimiz yenilenebilir enerji sistemlerinin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaklardır.


Programın Kapsamı 

Geleceğin en büyük ihtiyaçlarından olan enerji ihtiyacını karşılamak için bulunacak çözümlerin tek bir disiplin veya alan içinde yer alamayacağı ancak disiplinler arası çalışma ile sağlanacağı, giderek önem kazanan bir gerçektir. Yenilenebilir Enerji (Disiplinlerarası Program) Anabilim Dalımızın içeriği, farklı yenilenebilir enerji kaynaklarının aranması, işletilmesi, enerji sistemlerinin çalışma prensipleri ve tekniklerinin öğretilmesidir. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, biyogaz, hidroenerji, jeotermal enerji ve diğer yenilenebilir kaynakların üretim yöntemleri hakkında bilgi verilir. Program ayrıca, enerji sistemlerinin tasarımı, yapımı ve bakımı ile ilgili konuları kapsamanktadır.


Programın Açılma Gerekçesi

Yenilenebilir Enerji (Disiplinlerarası Program) Anabilim Dalımızın enerji sektöründe çalışanlar için ya da yenilenebilir enerji alanında ilgi duyanlar için tasarlanmış bir lisansüstü eğitim programıdır. Devletimiz, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini esas alan enerji politikalar geliştirmektedir. Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından; Türkiye’nin enerji arz güvenliğini esas alan enerji politikasının temel amaçları: Yerli kaynaklara öncelik vermek suretiyle kaynak çeşitliliğinin sağlanması ile Yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzındaki payını arttırılmasıdır. Ayrıca, Petrol ve doğalgaz alanlarında kaynak çeşitliliğinin sağlanması ve ithalattan kaynaklanan riskleri azaltacak tedbirlerin alınması ile Enerji alanındaki faaliyetlerin çevreye duyarlı şekilde yürütülmesinin sağlanması da hedefler arasındadır. Tüm bunların yanında, Ülkemizin enerji koridoru ve terminali haline getirilmesi, Enerji verimliliğinin arttırılması, Yerli kaynakların ülke ekonomisine katkısının arttırılması, Maliyet zaman ve miktar yönünden enerjinin tüketiciler için erişilebilir kılınması, Serbest piyasa koşullarına tam işlerlik kazandırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi de hedefler arasındadır.
Enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde cari açığımızın büyük bir kısmı enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. İhtiyaç duyulan enerjinin yerli imkânlar ile karşılanması için devletimizin enerji politikaları doğrultunda uzamanlar yetiştirmek bu programın gerekliliği ortadadır.

Yenilenebilir Enerji ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Yenilenebilir Enerji (Disiplinlerarası Program) Anabilim Dalında yapılan Yenilenebilir Enerji eğitimi ile kazandırılan beceriler aşağıda belirtilen teknolojilerin üretildiği ve hizmetlerin verildiği enerji sektörlerinde uygulama alanı bulmaktadır. Bunlar; Güneş Enerjisi Santralleri ve sahaları (GES), Jeotermal Enerji Santralleri ve Sahaları (JES), Hidroelektrik Enerji Santralleri ve Sahaları (HES), Biyokütle Enerji Santralleri ve Sahaları (BES), Dalga Enerji Santralleri ve Sahaları (DES), Yakıt Hücreleri, Enerji Dönüşüm ve Depolama Sistemleri Geliştirilmesi, Alternatif, Geleneksel, Nükleer ve Yeni Enerji Kaynaklarıdır. Aynı zamanda bu alanlarda Ar-Ge yapan ve Teknoloji geliştiren kuruluşlarda çalışma imkânlarına kavuşmaktadırlar.
Ayrıca bu yeni ve akademik kariyer olanaklarının yanında Enerji, Makine, Tekstil, Gıda, Çevre, Kimya, Proses, Tarım sektöründen Ormancılık sektörüne kadar çok geniş bir endüstriyel yelpazede çalışabilirler. Özel ve kamu kuruluşlarında, üniversiteler ile özel araştırma ve Ar-Ge merkezlerinde, Enerji üretim tesislerinde ve hatta askeri kuruluşlar ile ithalat-ihracat şirketlerinde görev alabilmeleri mümkündür.
Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 


Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 21.01.2016


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. İbrahim ÜÇGÜL

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

  • Prof. Dr. Şakir ŞAHİN
  • Doç. Dr. Arif KOYUN

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri

 

Yenilenebilir Enerji (Disiplinlerarası Program) Anabilim Dalımızda aday öğrencilerimiz Güneş Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi, Biyokütle Enerjisi, Jeotermal Enerji, Hidroelektrik Enerji, Hidrojen Enerjisi ve Dalga Enerjisi konu ve alanlarında çalışma yapmaktadırlar.