Mimarlık

Mimarlık Anabilim Dalı Programının Amacı

Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans programında amaç, üstün nitelikli ve kendi alanında rekabete açık, sektöre uyumlu, araştırmacı, yaratıcı, tasarım ve analitik düşünce yeteneğine sahip, evrensel bilgi üretimine katkı sağlayan ve teknolojiyi kullanabilme yeteneğine sahip akademik çalışma yapma özelliği kazandırmaktır.

Programın Kapsamı 

Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programında Bina Bilgisi, Yapı Bilgisi, Mimarlık Tarihi, Restorasyon alanında her alanın alt açılımında ilgili konularında araştırma yapılabilmektedir. Mimarlık alanında makro ölçekten mikro ölçeğe kadar çeşitli konular öğrencinin ilgi alanı veya kariyer ilerlemesi açısından tercih edilebilir. Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans programında öğrenciler genel kuramsal bilgi ve mesleki kültür ve pratik bağlamındaki konularla ilgilenirler. Genel mimari konular hakkında ve günümüz mimarlık gündemine ilişkin araştırma çalışmaları yaparlar. Bilimsel bilgi üretimi ve araştırma yöntemleri üzerine çalışırlar. Böylece olası akademik kariyerleri ve yaşamları için ilk adımı da atmış olurlar. Program sonunda araştırma tezi verirler. Başarılı olan öğrenciler Mimarlık alanında Yüksek Lisans derecesi elde ederler. Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans programında amaç, üstün nitelikli ve kendi alanında rekabete açık, sektöre uyumlu, araştırmacı, yaratıcı, tasarım ve analitik düşünce yeteneğine sahip, evrensel bilgi üretimine katkı sağlayan ve teknolojiyi kullanabilme yeteneğine sahip akademik çalışma yapma özelliği kazandırmaktır.

Programın Açılma Gerekçesi

Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Uluslararası ve Ulusal düzeyde Lisansüstü eğitim ve öğretim ile bilimsel araştırma ve uygulamalarda tanınabilir, önder, etkin ve yetkin konumda olmak, Yenilikçi teknoloji kullanımı ile öğrenci odaklı eğitim ve öğretim programı oluşturarak eğitimde verimliliği ve kaliteyi arttırmak ve sürekliliğini sağlayacak şekilde geliştirmek ve uygulamak, Akademik çalışmalarla yeni bilgi ve teknolojiler üretmek, kullanmak ve yaymak amacıyla açılmıştır.

Mimarlık ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir?

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Mimarlık alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvurabilirler.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 

https://mimarlik.sdu.edu.tr/mimarlikbolumu

Mimarlık Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 25.06.2002


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. Şefika Gülin BEYHAN

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

 

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri