Şehir ve Bölge Planlama

Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Programının Amacı

Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans programının amacı, öğrencilere kentsel ve bölgesel
planlama alanında ileri düzeyde bilgi ve beceriler kazandırarak, sürdürülebilir ve yaşanabilir şehirler oluşturma konusunda uzmanlaşmalarını sağlamaktır.

Programın Kapsamı

Program, kentsel tasarım, çevre planlaması, ulaşım sistemleri, arazi kullanımı ve kentsel politika
gibi konuları kapsamaktadır. Öğrencilere kazandırılan bilgiler teorik derslerin yanı sıra uygulamalı projelerle de desteklenmektedir.

Programın Açılma Gerekçesi

Artan kentleşme ve çevresel sorunlar, Şehir ve Bölge Planlama alanında uzmanlaşmış
profesyonellere olan ihtiyacı artırmaktadır. Program, bu ihtiyacı karşılamak ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla açılmıştır.

Şehir ve Bölge Planlama ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Öğrenciler;

a. Kentsel Planlama ve Kentsel Tasarım alanlarında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama becerisi kazanırlar.

b. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve sınıflandırma becerisi; farklı disiplinlere ait bilgileri planlama ve tasarım alanlarıyla bütünleştirebilme becerisi kazanırlar.

c. Yeni ve özgün planlama ve tasarım fikirleri ve yöntemleri geliştirebilme becerisi; kenti parçadan bütüne ve bütünden parçaya doğru planlama ve tasarım süreçlerinde yeni çözümler geliştirebilme becerisi kazanırlar.

d. Planlama ve tasarım alanlarında uygulanan çağdaş teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgi edinirler.

e. Analitik düşünce, modelleme ve uygulama esaslı araştırmaları tasarlama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi

f. Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi kazanırlar.

g. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği kazanırlar.

h. Planlama ve tasarım meslek disiplininde yeni ve gelişmekte olan uygulamalar hususunda yeterli donanıma sahip olma; gerektiğinde son gelişmeleri inceleme ve öğrenebilme becerisi kazanırlar.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri:

Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 01.07.2004

Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

• Prof. Dr. Duygu GÖKÇE

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri

Programda ders veren öğretim üyelerimiz, kentsel tasarım, çevre planlaması, kent hukuku ulaşım sistemleri, kentsel antropoloji, kentsel sağlık, kentsel dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.