Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı

Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Programının Amacı

Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans programımızda  yeni nesil bilgisayar bilimcisi olabilecek, kapsamlı  literatür taraması yapabilecek, analitiksel ve problem çözme becerisine sahip, alanındaki teknik gereçleri kullanabilecek ve geliştirebilecek, hem ülkesel hem de dünya çapında öğrendikleri bilgiyi topluma faydalı olabilecek şekilde kullanabilecek bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği doktora programımızda  yeni nesil bilgisayar bilimcisi olabilecek, kapsamlı araştırma yapabilecek, analitiksel algoritma geliştirebilecek ve problem çözecek, hem ülkesel hem de dünya çapında öğrendikleri bilgiyi topluma faydalı olabilecek şekilde kullanabilecek bireylerin eğitilmesi amaçlanmaktadır.

Programın Kapsamı

Bilgisayar mühendisliği yüksek lisans ve doktora programımızın motivasyonu lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış bilgisayar mühendisliği alanında lisansüstü eğitimine devam edebilecek öğrencilere teknoloji ve iş dünyasında kariyer fırsatları sunmak, öğrencilere akademik kariyerleri için fırsatlar sunmak, yeni nesil bilgisayar bilimcilerine eğitim vermelerini sağlamak, literatür taraması yapabilme ve etik deneyimleri sağlamak ve öğrencilerin yaptıkları araştırmalar ve tezleri ile literatüre katkı sağlamaktır. Bilişim çağında ihtiyacın multidisipliner çalışma ihtiyacının artmasından dolayı anabilim dalımız bilgisayar mühendisliği altyapısı olmayan ancak bu alanda ilerlemek isteyen başarılı öğrencilerin de eğitilmesi ve literatüre multidispliner katkı sağlanması başka bir motivasyonumuzdur.

Programın Açılma Gerekçesi

Bilgisayar mühendisliği lisansüstü programlarımız motivasyonu öğrencilere teknoloji, iş dünyası ve akademide liderlik rolleri kazandırmak, öğrencilere akademik kariyerleri için fırsatlar sunmak, yeni nesil bilgisayar bilimcilerine eğitim vermelerini sağlamak, kapsamlı araştırma eğitimi ve deneyimi sağlamak ve öğrencilerin yaptıkları araştırmalar ve tezleri ile literatüre katkı sağlamaktır. Bilişim çağında ihtiyacın fazla olması ve multidisipliner çalışma ihtiyacının artmasından dolayı anabilim dalımız bilgisayar mühendisliği altyapısı olmayan ancak bu alanda ilerlemek isteyen başarılı öğrencilerin de eğitilmesi ve literatüre multidispliner katkı sağlanması başka bir motivasyonumuzdur.

Bilgisayar Mühendisliği ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Mezun olan öğrenciler bilişim, teknoloji, yapay zeka ve dalları, siber güvenlik, veri analizi büyük veri, yazılım mühendisliği gibi alanlarda çalışmalar yapabilir ve iş bulabilir. Ayrıca öğrenciler akademik olarak da çalışmalarına devam ederek üniversitelerde araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olarak iş imkânı bulabilirler.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: https://muhendislik.sdu.edu.tr/bilmuh

Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 22.07.2008
Doktora Tükçe 28.01.2015

Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu - -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

• Prof. Dr. Tuncay YİĞİT

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

• Doç. Dr. Mevlüt ERSOY

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri

Öğretim üyelerimiz yapay zeka, görüntü işleme, makine öğrenmesi, örüntü tanıma, kuantum hesaplama, siber güvenlik, bilgisayar ağları, graf teorisi ve modelleme, dağıtılmış sistemler, zeki optimizasyon teknikleri, veri gizleme, mobil robotlar, uçan robotlar için görsel navigasyon, yazılım proje yönetimi, yazılım test teknikleri, akıllı haberleşme teknolojileri, algoritmaların analizi ve tasarımı, bilgisayar bilimlerinde ARGE ve proje yönetimi, robot programlama, optimizasyon, yapay zeka, yapay zeka felsefesi, ileri yapay zeka, açıklanabilir yapay zeka, yapay zeka güvenliği, ileri web yazılım güvenliği, ileri hesaplama yöntemleri, nesnelerin interneti, derin öğrenme, veri bilimi, büyük veri gibi birçok alanda çalışmalar yapmaktadırlar.