Elektrik - Elektronik Mühendisliği

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Programının Amacı

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programının amacı; elektrik ve elektronik mühendisliği alanında mesleki literatürü takip edebilecek, sorunları analitik olarak çözebilecek, ileri düzeyde matematiksel ve teknik araçları kullanabilecek, akademik kariyer veya endüstride yetkinlik gerektiren pozisyonlar için gerekli altyapıya sahip yüksek mühendisler ve araştırmacılar yetiştirmektir.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği doktora programının amacı; elektrik ve elektronik mühendisliği alanında yenilikçi çözümler geliştirebilecek, bilimsel araştırma yapabilecek, sorunları analitik olarak çözebilecek, ileri düzeyde matematiksel ve teknik araçları kullanabilecek, akademik kariyer veya endüstride uzmanlık gerektiren pozisyonlar için gerekli altyapıya sahip alanında uzman mühendisler ve araştırmacılar yetiştirmektir.


Programın Kapsamı 

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programının kapsamı aşağıda alt başlıklarda detaylandırılmıştır.
1. Teorik ve İleri Düzey Dersler:
• Zorunlu Dersler: Yüksek lisans programında, bilimsel araştırma ve yayın etiği konusunda temel bir ders yer alır. Bununla birlikte tüm öğrencilere bir seminer dersi zorunludur.
• İleri Düzey Teknik Dersler: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programında, öğrencilere seçtikleri uzmanlık alanlarında derinlemesine bilgi sunan ileri düzey dersler bulunmaktadır. En az 7 adet teknik dersin başarılı bir şekilde tamamlanması zorunludur.
2. Araştırma ve Tez Çalışmaları: 2.1. Araştırma Alanları:
Elektrik Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programında, öğrenciler aşağıdaki uzmanlık alanlarında çalışma fırsatı bulabilirler;
• Enerji Sistemleri: Elektrik enerjisi üretimi, iletimi, dağıtımı ve optimizasyonu. • Güç Elektroniği: Güç elektroniği elemanları, güç elektroniği dönüştürücü tasarımı ve kontrolü.
• Haberleşme Sistemleri: Analog ve sayısal haberleşme, kablosuz haberleşme, optik haberleşme, uydu haberleşmesi ve veri iletimi.
• Kontrol ve Otomasyon Sistemleri: Kontrol teorisi, robotik, akıllı kontrol sistemleri ve endüstriyel otomasyon.
• Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga: Elektromanyetik dalga yayılımı, anten tasarımı, mikrodalga devreler, elektromanyetik güvenlik ve radar sistemleri.
• Biyomedikal Sistemler: Tıp elektroniği, biyomühendislik, elektromanyetik dalgaların biyolojik etkileri ve sensör sistemleri.
• Sinyal İşleme: Ses, görüntü ve video işleme. • Yapay Zeka: Derin öğrenme, Makine öğrenme ve optimizasyon problemleri.
2.2. Tez çalışmaları: Yüksek lisans öğrencileri, tez danışmanlarıyla birlikte belirledikleri bir konuda araştırma yaparak tez çalışmasını tamamlarlar. Bu süreç, öğrencilere literatür tarama, mevcut literatürü anlama ve karşılaştırma, bağımsız araştırma yapma, veri toplama ve analiz etme becerilerini kazandırır. Bu süreçte bir adet zorunlu seminer dersi ile öğrenciler kitlelere sunum yapma becerisi kazanırlar. Mevcut mezuniyet kriteri olarak sıklıkla öğrenciler ulusal/uluslararası konferanslarda veya dergilerde tez çalışmalarını sunarlar.
Öğrenciler yüksek lisans eğitimleri boyunca tez danışmanları desteğiyle sanayi veya akademik iş birlikleri kurma fırsatı yakalayabilirler, tez çalışmalarını ulusal/uluslararası projelerde gerçekleştirebilirler. Bu fırsatlar öğrenci değişim programları kapsamında sanayi ve akademik iş birlikleri kapsamında da gerçekleşebilir.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği doktora programının kapsamı aşağıda alt başlıklarda detaylandırılmıştır.
1. Teorik ve İleri Düzey Dersler:
• Zorunlu Dersler: Doktora programında, bilimsel araştırma ve yayın etiği konusunda temel bir ders yer alır. Bununla birlikte tüm öğrencilere iki adet seminer dersi ve doktora yeterlik sınavı zorunludur.
• İleri Düzey Teknik Dersler: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği doktora programında, öğrencilere seçtikleri uzmanlık alanlarında derinlemesine bilgi sunan ileri düzey dersler bulunmaktadır. En az 7 adet teknik dersin başarılı bir şekilde tamamlanması zorunludur.
2. Araştırma ve Tez Çalışmaları: 2.1. Araştırma Alanları: Elektrik Elektronik Mühendisliği doktora programında, öğrenciler aşağıdaki uzmanlık alanlarında çalışma fırsatı bulabilirler;
• Enerji Sistemleri: Elektrik enerjisi üretimi, iletimi, dağıtımı ve optimizasyonu. • Güç Elektroniği: Güç elektroniği elemanları, güç elektroniği dönüştürücü tasarımı ve kontrolü.
• Haberleşme Sistemleri: Analog ve sayısal haberleşme, kablosuz haberleşme, optik haberleşme, uydu haberleşmesi ve veri iletimi.
• Kontrol ve Otomasyon Sistemleri: Kontrol teorisi, robotik, akıllı kontrol sistemleri ve endüstriyel otomasyon.
• Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga: Elektromanyetik dalga yayılımı, anten tasarımı, mikrodalga devreler, elektromanyetik güvenlik ve radar sistemleri.
• Biyomedikal Sistemler: Tıp elektroniği, biyomühendislik, elektromanyetik dalgaların biyolojik etkileri ve sensör sistemleri.
• Sinyal İşleme: Ses, görüntü ve video işleme. • Yapay Zeka: Derin öğrenme, Makine öğrenme ve optimizasyon problemleri
2.2. Tez çalışmaları: Doktora öğrencileri, tez danışmanlarıyla birlikte belirledikleri bir konuda araştırma yaparak tez çalışmasını tamamlarlar. Bu süreç, öğrencilere literatür tarama, mevcut literatürü anlama, karşılaştırma ve özgün katkılar sağlama, bağımsız araştırma yapma, veri toplama ve analiz etme becerilerini kazandırır. Bu süreçte iki adet zorunlu seminer dersi ile öğrenciler kitlelere sunum yapma becerisi kazanırlar. Mevcut mezuniyet kriteri olarak sıklıkla öğrenciler ulusal/uluslararası konferanslarda ve dergilerde tez çalışmalarını sunarlar.
Öğrenciler doktora eğitimleri boyunca tez danışmanları desteğiyle sanayi veya akademik iş birlikleri kurma fırsatı yakalayabilirler, tez çalışmalarını ulusal/uluslararası projelerde gerçekleştirebilirler. Bu fırsatlar öğrenci değişim programları kapsamında sanayi ve akademik iş birlikleri kapsamında da gerçekleşebilir.

Programın Açılma Gerekçesi

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programının açılma gerekçesi ve motivasyonu, hem akademik hem de endüstriyel alandaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla çeşitli nedenlere dayanır. Bu nedenler; teknolojinin ve bilimin hızla gelişmesiyle oluşan yetkinleşmiş iş gücüne olan talep, endüstriyel ihtiyaçlar ve küresel rekabet ortamı olarak sıralanabilir. Çağımız teknoloji çağı olduğu için yüksek lisans eğitimini tamamlamış elektrik-elektronik mühendislerine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği doktora programının açılma gerekçesi ve motivasyonu, hem akademik hem de endüstriyel alandaki ihtiyaçları karşılamak ve bu alandaki problemleri yenilikçi yöntemlerle çözerek literatüre katkı sağlamaktır. Elektrik elektronik mühendisliği alanında teknolojinin ve bilimin hızla gelişmesiyle oluşan uzmanlaşmış iş gücüne olan talep, endüstriyel ihtiyaçlar ve küresel rekabet ortamı doktora eğitimi alma ihtiyacını doğurmaktadır. Çağımız teknoloji çağı olduğu için doktora eğitimini tamamlamış elektrik-elektronik mühendislerine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır

Elektrik - Elektronik Mühendisliği ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler, geniş bir yelpazede Elektrik Mühendisi, Elektronik Mühendisi, Güç Elektroniği Mühendisi, Haberleşme Mühendisi, Bilgi Teknolojileri (IT) Uzmanı, Sinyal İşleme Uzmanı, Kontrol Mühendisi, Robotik Mühendisi, Proses Kontrol Mühendisi, Enerji Sistemleri Mühendisi, Yenilenebilir Enerji Uzmanı, Savunma Mühendisi, Sistem Mühendisi gibi unvanlarla iş imkanlarına ve kariyer fırsatlarına sahip olurlar. Bu mezunlar, hem akademik dünyada hem de çeşitli endüstriyel alanlarda önemli roller üstlenebilirler. Mezunların yürütebileceği çalışmalar ve potansiyel iş imkanları:
1. Akademik Kariyer ve Araştırma Faaliyetleri:
Üniversitelerde araştırma görevlisi ya da öğretim görevlisi olarak görev alabilirler. Bu pozisyonlar, mezunlara akademik ve bilimsel kariyerlerinde ilerleme fırsatı sunar.

2. Endüstriyel Ar-Ge ve İnovasyon:

Sektörün önde gelen şirketlerinde Ar-Ge mühendisi veya teknoloji geliştirme uzmanı olarak
çalışabilirler. Patent ofislerinde patent mühendisi olarak görev alabilirler. Ulusal ve uluslararası kalkınma projelerinde görev alıp teknik danışmanlıklar yapabilirler.

3. Girişimcilik ve Danışmanlık:
Aldıkları destekle kendi teknoloji tabanlı başlangıç şirketlerini kurabilirler, yenilikçi fikirlerini ticarileştirebilirler. Çeşitli sektörlerde teknik danışmanlık hizmeti vererek, şirketlere teknolojik çözümler sunabilirler.

4. Kamu Sektörü:

Devlet kurumlarında, enerji ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışabilirler.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 

https://muhendislik.sdu.edu.tr/elhab

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 02.06.1994
Doktora Türkçe 24.12.2010
Tezli Yüksek Lisans İngilizce 05.04.2013


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. Evren EKMEKÇİ

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

  • Dr. Öğr. Üyesi Ali AĞÇAL

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri