Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Programının Amacı

Endüstri Mühendisliği Bölümü, Türkiye'nin özel öneme sahip Göller Bölgesinde sanayi ve teknolojilerdeki gelişmelere paralel olarak bölgede hizmet vermek amacıyla 2006-2007 öğretim yılında yüksek lisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretime başlamıştır. Kuruluş amaçları arasında eğitimin yanı sıra, bölgede sanayinin desteklenmesi, ulusal ve uluslararası bilime katkı verilmesi amaçlanmıştır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü de ilgi alanını yüksek teknoloji ve sanayi olarak belirlemiş ve sanayi uygulamalı yüksek lisans tezleriyle bu konuda bilimsel altyapı oluşturmuş ve uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmiştir.
Ulusal hedefler olarak, karmaşık ve çok boyutlu endüstri problemlerinin çözümü, Göller bölgesinde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, bölge işletmeleri başta olmak üzere yetiştireceği yüksek mühendisler ile Ülke ekonomisine ve Türkiye’deki bilimsel altyapıya katkı olarak belirlenmiştir.
Önümüzdeki yıllarda ülkemizde ve dünyada Endüstri Mühendisliği çalışma konularının enerji, çevre, iş sağlığı vb. kaynak kısıtları üzerinde hızlıca değişim göstereceği öngörülmektedir. Tabi ki Endüstri Mühendisliği disiplinin temel yaklaşımlarının üretim ve servis sistemlerinin analizi, modellenmesi ve geliştirilmesi, yöneylem araştırması metodolojilerinin teorik ve pratik gelişimleri de sürekli devam edecektir. Ancak tüm bu süreçte, sürdürülebilir kalkınma, kurumsallaşma, finansal gereklilikler, e-işletme uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği, tedarik zinciri yönetimi, kısıtlı ve kısıtsız eniyileme modelleri, servis sistemleri, kalite ve kalite güvence, güvenilirlik, sistem analizi ve tasarımı, bilişim teknolojileri ve bulut bilişim vb. metot ve teknikler öncelikli araştırma konuları olarak karşımıza çıkmaktadır. Önerilen Doktora Programı dersleri hem temel gereksinimlere hem de öngörülen gereksinimlere cevap vermeye çalışmaktadır.

Programın Kapsamı 

SDÜ FBE Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı ve Yöneylem Araştırması Bilim Dalı olmak üzere iki bilim dalını içerecektir.

Programın Açılma Gerekçesi

Türkiye’nin seçkin eğitim kurumları arasında yer alan Süleyman Demirel Üniversitesi’nin Lisansüstü eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde önemli yeri olan Fen Bilimleri Enstitüsü bilim kadrosu ile geleceğimizin bilim adamlarını yetiştirme çabalarını sürdürmektedir. Ülkemizin yetişmiş insan gücünün yönlendirilmesi ve çağın gerektirdiği belirli kritik alanlarda yaratıcılığın ve üretkenliğin desteklenmesi, hızlı atılımlar içindeki dünyadaki yerimizin iyileştirilmesi ve kuvvetlendirilmesi açısından önem arz etmektedir.
Anabilim Dalımızın temel amacı, doktora programı ile beraber doktora eğitimine başlayacak öğrencilerine; bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, değerlendirme, derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşma yeteneğini kazandırmaktır. Lisansüstü eğitim yapan öğrencilerimizin kendi çalışma alanlarının yanı sıra tüm bilim dallarına geniş vizyonla bakabilmeleri amaçlarımızdan birisidir. Bilimsel yazına ise; Endüstri Mühendisliği alanında karşılaşılan teorik ve pratik problemlere yeni yöntemler geliştirerek çözümler üreterek katkılar sağlamak amaçlanmaktadır.

Endüstri Mühendisliği ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir?
Adayların hem kamu, hem özel sektörde model analizi yapabilecek, irdeleme yeteneği edinmiş, yaratıcı, esnek sorun çözme yeteneğine sahip yüksek mühendisler olarak yetiştirilmektedir.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 
https://muhendislik.sdu.edu.tr/endustri

Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 03.02.2006
Doktora Türkçe 07.11.2014


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. Gültekin ÖZDEMİR

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

  • Doç. Dr. Mehmet Onur OLGUN

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri