Makine Mühendisliği

Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Programının Amacı

Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Programı, öğrencilerimizin mühendislik ve teknoloji alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olup yenilikçi düşünce yeteneklerini geliştirebilmeleri için, onlara ileri düzeyde teorik ve uygulamalı bilgileri sunarak mühendislik problemlerini analitik bir yaklaşımla çözebilme kapasitesini kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu program, katılımcılara mühendislikte araştırma yeteneklerini ve bağımsız çalışma becerilerini güçlendirme olanağı sağlar. Ayrıca, sektörel uygulamalarda ve akademik ortamlarda liderlik yapabilecek entelektüel kapasiteye sahip mühendisler geliştirmeyi hedefler.

Doktora programı, geleceğin yenilikçi ve disiplinler arası çalışabilen liderlerini yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, öğrencilere ileri düzeyde araştırma yapma olanakları sunarak bağımsız bilimsel düşünme ve eleştirel analiz yeteneklerini derinleştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, öğrencilerden topluma katkı sağlayacak özgün ve uluslararası literatürde yankı uyandıracak araştırma projeleri üretmeleri beklenir.


Programın Kapsamı 

Program, temel ve ileri mühendislik derslerini, laboratuvar çalışmalarını, endüstriyel uygulama projelerini ve bilimsel araştırma yöntemlerini kapsar. Tezli yüksek lisans programı, 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, enstitü anabilim dalı başkanlığının öngördüğü zorunlu ve/veya seçmeli en az yedi ders, seminer dersi, tez çalışması ve seçilmesi halinde uzmanlık alan dersinden oluşur. Böylece derinlemesine bir öğrenme sürecini deneyimlemiş olurlar. Tez çalışması ise öğrencilere bağımsız ve özgün bir araştırma yapma fırsatı sunar.

Doktora öğrencileri, çeşitli disiplinlerde derinlemesine bilgi edindikleri dersler, yoğun araştırma faaliyetleri ve ileri seviye seminerlerle entegre edilmiş bir eğitim alırlar. Program, öğrencilere uluslararası ölçekte yayın yapabilecek kapasitede bilimsel araştırma becerileri kazandırmak için tasarlanmıştır. Doktora programı; yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için toplam 21 krediden ve 240 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, enstitü anabilim dalı başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçmeli en az yedi ders, biri ders döneminde olmak üzere iki seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için 300 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, enstitü anabilim dalı başkanlığının öngördüğü en az 16 ders, biri ders döneminde olmak üzere iki seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur.

Programın Açılma Gerekçesi

Program, mühendislik eğitimi ile bilimsel araştırma arasında güçlü bir köprü kurarak teorik bilgilerin pratiğe aktarılmasını sağlamayı amaçlar. Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlediği dünyamızda, mühendislerin inovasyon süreçlerine etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak için bu program oluşturulmuştur. Ayrıca, ülke endüstrisinin ihtiyaç duyduğu yenilikçi ve analitik düşünen profesyoneller yetiştirerek ulusal ekonomiye katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Aynı zamanda, ülkemizin global pazarlarda rekabet edebilirliğini artırmada katkıda bulunabilecek nitelikte uzmanlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

Teknolojik gelişmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bu alandaki bilgi birikimini topluma sunmak için doktora programları hayati öneme sahiptir. Bilim insanları yetiştirerek, ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki rekabet gücünü artırmak, bu programın motivasyon kaynaklarının başında gelir.

Makine Mühendisliği ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Mezun olan öğrenciler, Enerji, Otomotiv, Makine İmalat, Demir-Çelik, Savunma Sanayi, Kontrol ve Otomasyon, Havacılık, Gemi İnşa Sanayi, Isıtma/Soğutma Sistemleri, Bakım ve Onarım, Tekstil ve Raylı Sistemler sektörlerinde potansiyel iş imkanları bulabilmektedir.
Doktora mezunları, akademi dünyasında öğretim üyeliği, araştırma merkezi direktörlüğü, özel ve kamu sektörü Ar-Ge yöneticiliği pozisyonlarında çalışma imkanına sahiptir. Ayrıca, ileri teknoloji şirketlerinde inovasyon stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli görevler üstlenebilirler.
Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 


Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 13.07.1998
Doktora Türkçe 03.11.1992


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. Ali BOLATTÜRK

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

 

Fen Bilimleri Enstitüsü Komisyonu

Prof. Dr. M. Reşit USAL (Başkan)
Doç. Dr. Mehmet KAN (Üye)
Arş. Gör. Fehmi MUTLU (Üye)
Arş. Gör. Gökçenur ÇAKMAK KEÇELİOĞLU (Üye)

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri

 

- Malzeme Tasarım ve Davranışları
- Üretim Teknolojileri
- Toz Teknolojisi
- Eklemeli İmalat
- Triboloji
- Biyomekanik
- Katı Cisimler Mekaniği
- Kompozit Malzemeler
- Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği
- Enerji
- Isı Transferi
- Yakıtlar ve Yanma
- Isıtma- Soğutma ve Havalandırma
- Kontrol Teorisi ve Uygulamaları
- Robotik