Su Bilimleri (Disiplinlerarası Program)

Su Bilimleri Anabilim Dalı Programının Amacı

Anabilim Dalımızın başlıca amacı, lisansüstü eğitime başlayacak öğrencilere; su yönetimi konusunda bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, değerlendirme, derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşma yeteneğini kazandırmaktır. Lisansüstü eğitim yapan öğrencilerimizin kendi çalışma alanlarının yanı sıra tüm bilim dallarına geniş vizyonla bakabilmeleri amaçlarımızdan birisidir.


Programın Kapsamı 

Su Bilimleri Anabilim Dalı'nın program kapsamı, su kaynakları, su ekosistemleri ve suyun yönetimi ile ilgili geniş bir yelpazede disiplinler arası bir eğitim sunmaktadır. Bu programın kapsamı, temel bilimlerden uygulamalı bilime kadar uzanan çeşitli konuları içerir. Bunlar arasında aşağıda maddeler halinde verilen konular sayılabilir.
1. Su Kaynakları ve Hidroloji

2. Su Kalitesi ve Kirlilik Kontrolü

3. Su Ekosistemleri ve Biyoçeşitlilik

4. İklim Değişikliği ve Su

5. Su Hukuku ve Politikası

6. Araştırma ve Teknolojik Gelişmeler

7. Uygulamalı Eğitim ve Saha Çalışmaları


Su Bilimleri Anabilim Dalı, bu kapsam dahilinde öğrencileri su kaynaklarının yönetimi, korunması ve sürdürülebilir kullanımı konularında uzmanlaştırmayı hedeflemektedir. Bu program, mezunlarını suyla ilgili sorunların çözümünde lider rol oynayacak şekilde yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Açılma Gerekçesi

Su Bilimleri Programı'nın açılma gerekçesi ve motivasyonu, su kaynaklarının yönetimi, korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusundaki artan ihtiyaçlardan kaynaklanmıştır. Su, yaşam için temel bir kaynak olduğu gibi, tarım, sanayi ve enerji üretimi gibi birçok sektörde de kritik bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, su kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilmesi hem ekosistemlerin hem de insan topluluklarının geleceği için büyük önem taşımaktadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü altında 07.11.2014 itibariyle Yüksek Lisans ve Doktora programları açılmış olan Su Yönetimi anabilim dalı Lisans Üstü eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Su Yönetimi Lisansüstü yüksek lisans ve doktora programları geniş kapsam ve çalışma alanları ve aynı zamanda disiplinler arası çalışma imkânı ile farklı bilim dallarını kapsayan bir programdır. Eğitim ve araştırma faaliyetleri kapsamında, su kaynaklarının etkin ve bütüncül yönetimi, yerüstü ve yeraltı sularının kalitesinin değerlendirilmesi, fiziksel, kimyasal, hidromorfolojik ve biyolojik izleme, çevresel baskılar, etkiler ve alınacak önlemler, kirlilik kontrol yöntemleri, modelleme, tarımsal su kullanımı gibi geniş kapsamlı çalışmaların yapılabileceği bir programdır.

Su Bilimleri ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Farklı bilim dallarının birlikte oluşturduğu Multidisipliner Su Yönetimi Anabilim dalında eğitimini tamamlayan lisansüstü öğrenciler mezun olduktan sonra ülkemizdeki pekçok kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde kendi çalışma alanları ile ilgili iş bulma imkanına sahip olacaklardır. Bu çalışma alanlarından başlıcaları şunlardır:
Kamu kurum ve kuruluşları olarak;
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
- Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü.
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü
- Belediyeler.
Özel sektörde ise su ürünleri danışmanlık firmalarında, yüzme havuz sularının periyodik olarak analizlerini yapan laboratuvarlarda, İçme suyu üreten fabrikalarda, ÇED koordinatörü firmalarda, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kimya sanayi ve arıtma tesislerinde çalışma imkanına sahiptirler.
Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 


Su Bilimleri Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 08.06.1993
Doktora Türkçe 26.03.1998


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. M. Yunus PAMUKOĞLU

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

 

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri

 

Su Yönetimi Anabilim dalı güçlü akademik kadrosu, bilimsel altyapı ve araştırma olanakları ile Akuakültür ve Biyoteknolojisi, Su Kirliliği ve Kontrolü, Su Kaynakları ve Yönetimi, İklim Değişikliği ve Etkisi, Hidrojeoloji, Limnoloji, Su Politikaları, Deniz Bilimleri, Suyun kullanıldığı prosesler çalışma konu başlıklarında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.