Kimya

Kimya Anabilim Dalı Programının Amacı

Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans programının amacı öğrenciye lisansüstü düzeyde temel ileri kimya bilgilerini aktarmak, bu bilgileri kullanarak araştırma yapabilme yeteneğini kazandırmak ve kimya alanındaki en son gelişmelerin getirdiği yeni araştırma konularını öğretmektir. Bu sayede kamu kurumlarında veya endüstride halen çalışmakta olan kimya bölümü lisans ve yüksek lisans mezunlarının çalıştıkları konularda bilgi birikimlerini daha ileriye götürmek, uzmanlaşmalarına katkıda bulunmaktır. Yeni mezun olacak kimya bölümü öğrencilerinin kimyanın farklı konularında uzmanlaşmalarını sağlamaktır.

Kimya Anabilim Dalı Doktora programının amacı öğrenciye lisansüstü düzeyde temel ileri kimya bilgilerini aktarmak, bu bilgileri kullanarak bağımsız araştırma yapabilme yeteneğini kazandırmak ve kimya alanında ileri düzeyde eğitim ve öğretim sağlamaktır. Bu sayede kamu kurumlarında veya endüstride halen çalışmakta olan kimya bölümü doktora mezunlarının çalıştıkları konularda bilgi birikimlerini daha ileriye götürmek, uzmanlaşmalarına katkıda bulunmaktır. Yüksek lisans derecesi almış öğrencilerinin kimyanın farklı konularında uzmanlaşmalarını sağlamaktır. Program ayrıca kimya alanında eleştirel ve yaratıcı düşünebilen, karmaşık problemleri çözebilen ve etkili iletişim kurabilen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Kapsamı 

Kimya Anabilim Dalında Yüksek Lisans programını tamamlamak için 60 AKTS kredisi karşılığında Lisansüstü ders programından ders almak ve bu derslerden başarılı olmak gerekmektedir. Daha sonra danışman öğretim üyesinin yönetiminde yapacağı tez çalışmasını tamamlar ve tez çalışmasını jüri önünde savunarak başarısını kanıtlaması gerekir. Bilimsel hazırlık programının gerekli görülmediği durumlarda danışmanın önerisiyle krediye sayılmamak koşuluyla öğrenciye yönetim kurulunca lisans düzeyinde daha önceden alınmaması koşuluyla lisans düzeyindeki en fazla iki ders aldırılabilir.

Kimya Anabilim Dalında Doktora programını tamamlamak için 60 AKTS kredisi karşılığında doktora programından ders almak ve bu derslerden başarılı olmak gerekmektedir. Ayrıca doktora yeterlik sınavından ve iki adet seminerden başarılı olmak gerekir. Daha sonra danışman öğretim üyesinin yönetiminde yapacağı tez çalışmasını tamamlar ve tez çalışmasını jüri önünde savunarak başarısını kanıtlaması gerekir. Bilimsel hazırlık programının gerekli görülmediği durumlarda danışmanın önerisiyle krediye sayılmamak koşuluyla öğrenciye yönetim kurulunca lisans düzeyinde daha önceden alınmaması koşuluyla lisans düzeyindeki en fazla iki ders aldırılabilir.


Programın Açılma Gerekçesi

Yüksek Lisans Programı

1- Çalışma hayatındaki yenilikleri, değişim ve dönüşümleri takip edebilecek nitelikte araştırmacı ve uzmanlar yetiştirmektir.
2- Bilimsel problemlerin çözümüne ilişkin teorik ve pratik katkıda bulunacak bilim uzmanları yetiştirmektir.
3- Teorik ve pratik açılardan kazandığı bilgi, beceri, yetkinlik, temel değer ve mesleki donanımı nedeniyle kamu ve özel sektör tarafından tercih edilen mezunlar yetiştirmektir.

Doktora Programı

1- Araştırma ve akademik kurumlarda özgün araştırma faaliyetleri ve lisansüstü çalışmalar yürüterek akademik gelişimlerine devam eden bilim insanları yetiştirmektir.
2- Bilimsel problemlerin çözümüne ilişkin teorik ve pratik katkıda bulunacak, teorik ve pratik açılardan kazandığı bilgi, beceri, yetkinlik, temel değer ve mesleki donanımı nedeniyle kamu ve özel sektör tarafından tercih edilen uzmanlar yetiştirmektir.
3-Çalışma hayatındaki yenilikleri, değişim ve dönüşümleri takip edebilecek nitelikte araştırmacılar yetiştirmektir.
4- Karmaşık bilimsel zorlukların üstesinden gelebilecek, yeniliği teşvik edecek ve kimya alanında bilginin sınırlarını ilerletecek donanıma sahip mezunlar yetiştirmektir.

Kimya Anabilim Dalı programının öğrencilere kazandırabileceği yetkinlikler nelerdir?

Yüksek Lisans Programı

1- Mesleki etik kurallarını öğrenirler,
2- Bilimsel makale değerlendirmesi ve sunum tekniklerini öğrenirler,
3- Kimyanın temel teorilerin detayları hakkında bilgi sahibi olurlar,
4- Kimyada deneysel ve enstrümental teknikler hakkında bilgi sahibi olurlar,
5- Kimyasal deneylerin tasarımı, yürütülmesi, izlenmesi, analizi ve verilerinin yorumlanması hakkında bilgi sahibi olurlar,
6- Kimyasal problemleri belirleyebilir ve çözebilirler,
7- Analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini kazanırlar,
8- Kimyasal hesaplamalar, veri toplama ve yorumlama ve veri tabanı kullanma konusunda tecrübe sahibi olurlar,
9- Kimyasal analizler için modern cihazları kullanabilir ve sonuçları yorumlayabilirler,
10- Kimyanın farklı dallarında ileri düzeyde bilgi sahibi olurlar,
11- Malzemelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olurlar,
12- Farklı kimyasal sentez yöntemleri hakkında bilgi sahibi olurlar,
13- Özgün bir araştırma sürecini tasarlar, yönetir ve gerçekleştirebilirler,
14- Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri ve ilgili literatürü takip edebilme becerisini kazanırlar,
Doktora Programı
1- Mesleki etik kurallarını öğrenirler,
2- Bilimsel makale değerlendirmesi ve sunum teknikleri konularında beceri sahibi olurlar,
3- Kimyanın temel teorileri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olurlar,
4- Kimyada deneysel ve enstrümental teknikler hakkında bilgi sahibi olurlar,
5- Kimyasal deneylerin tasarımı, yürütülmesi, izlenmesi, analizi ve verilerinin yorumlanması hakkında bilgi sahibi olurlar,
6- Kimyasal problemleri belirleyebilir ve çözüm için yeni yaklaşımlar geliştirebilirler,
7- Analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini kazanırlar,
8- Kimyasal hesaplamalar, veri toplama ve yorumlama ve veri tabanı kullanma konusunda tecrübe sahibi olurlar,
9- Kimyasal analizler için modern cihazları kullanabilir ve sonuçları yorumlayabilirler,
10- Kimyanın farklı dallarında ileri düzeyde bilgi sahibi olurlar,
11- Malzemelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olurlar,
12- Farklı kimyasal sentez yöntemleri hakkında bilgi sahibi olurlar,
13- Bağımsız olarak özgün bir araştırma sürecini tasarlar, yönetir ve gerçekleştirebilirler,
14- Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri ve ilgili güncel literatürü takip edebilme becerisini kazanırlar,

Kimya Anabilim Dalı  programının mezunları ne tür çalışmalar veya faaliyetler yürütebilir, potansiyel iş imkanları nelerdir?
Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı mezunları endüstrinin pek çok alanında ve bilimsel araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler. Örneğin; Plastik, İlaç, Boya, Petrokimya, Metal, Tekstil, Seramik, Çimento, Deri, Deterjan ve Sabun, Gıda, Kozmetik, Cam, Çevre, Biyokimya alanlarında endüstri ve ARGE kurumları ve Bilimsel Araştırma Kurumları. Bu bölümden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma/geliştirme laboratuvarlarında, modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında, gerekli eğitim formasyonunu kazanmaları durumunda eğitim kurumlarında yararlı ve üretken hizmet verebilirler.
Kimya Anabilim Dalı Doktora programları mezunları akademi, sanayi, devlet ve araştırma kurumları dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde geniş bir potansiyel kariyer fırsatlarına sahiptir..
Araştırma: Mezunlar, organik kimya, inorganik kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, biyokimya ve daha fazlası gibi alanlarda en ileri araştırmaları yürüten araştırma bilimcileri olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Öğretim ve akademi: Mezunlar akademik kurumlarda profesör, öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak çalışabilir, ders verebilir, öğrencilere danışmanlık yapabilir ve araştırma yürütebilirler.
Endüstri: Mezunlar ilaç, biyoteknoloji, enerji, malzeme bilimi, kimyasal üretim ve çevre bilimi gibi sektörlerde yeni ürünler geliştirme, süreçleri iyileştirme ve araştırma yapma gibi sektörlerde çalışabilirler.
Devlet: Mezunlar devlet kurumlarında, araştırma laboratuvarlarında veya düzenleyici kurumlarda araştırma yapabilir, politika geliştirebilir ve düzenlemelere uyumu sağlayabilirler.
Danışmanlık: Mezunlar, kimya ile ilgili çok çeşitli konularda şirketlere, devlet kurumlarına ve diğer kuruluşlara uzmanlık ve tavsiye sağlayarak danışman olarak çalışabilirler.

Genel olarak, Kimya bölümünden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma/geliştirme laboratuvarlarında, modern analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarında, gerekli eğitim formasyonunu kazanmaları durumunda eğitim kurumlarında yararlı ve üretken hizmet verebilirler.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: https://muhendislik.sdu.edu.tr/kimya


Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 27.07.1993
Doktora Tükçe 07.11.2003


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

 

 

Çalışma Alanları
Kimya Anabilim Dalında olarak yürütülen başlıca araştırma konuları, akilli malzemler, nano/mikromotorlar, ilaç salim sistemleri, elektrokromik malzemeler, kapasitorler, lityum piller,seramik kompozitler, sivi kristaller, kimyasal ve biyolojik sensorler, nanolifler, adsorpsiyon, iyon değiştirme, membranlarla ayırma, kromatografik yöntemlerle ayırmalar, oksim sentezleri, reaksiyon ve susuz ortam kinetiği, yakıt pilleri, elektrokimya, polimerler, iletken polimerler, polimerlerin elektroreolojisi, organik bileşik sentezleri, doğal ürün sentezi, fotokimyasal sentez, heterosiklik bileşikler, azo boyar maddeler, bitkisel ekstraktif maddeler Kimyası, selüloz ve kâğıt kimyası, DNA ve enzim genetiği, protein kimyasıdır.