İş Sağlığı ve Güvenliği

Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği (Uzaktan Eğitim) Anabilim Dalı Programının Amacı

Program İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Genel olarak bu program, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, risk yönetimi, fiziksel ve kimyasal risk etmenleri, iş psikolojisi, iş kazaları ve hastalıkları ve ergonomi gibi pek çok alanda bilgi ve beceri kazandırmaktadır.
Uzaktan Eğitim İş Sağlığı ve Güvenliği Disiplinlerarası Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nin hedefi başta insan olmak üzere üretimin her aşamasında kaynakları verimli kullanabilen, organizasyonları başarıyla gerçekleştiren, çağdaş ve analitik düşünebilen uzmanlar yetiştirmektir.

Programın Kapsamı 

İş Güvenliği kavramı ülkemiz genelinde oldukça ihtiyaç duyulan ve aranılan bir bilim dalıdır. 6331 sayılı yasa ile işletmelerin iş güvenliği elemanı çalıştırma zorunluluğunun olması ve ülkemizde bu konuda yetişmiş eleman sayısının azlığı nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Disiplinlerarası Tezsiz Yüksek Lisans programının açılması ülkemiz için kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. Bu program, ülkemiz çalışma mevzuatının da üyesi bulunduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına ve üyelik görüşmelerini sürdürdüğü Avrupa Topluluğu sözleşmesi doğrultusunda İş Sağlığı ve İş Güvenliği yönergelerine de uygunluk sağlayacaktır.

Programın Açılma Gerekçesi

Günümüzde sanayileşme ve artan nüfus ile birlikte hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları artış göstermiş ve ülkemizde sayısı tam olarak kayıt altına alınamamakla birlikte dikkat çekici rakamlara ulaşmıştır. Ülkemizde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin istatistikleri inşaat, taşımacılık ve madencilik sektörlerinde ölümlü iş kazası oranının diğer sektörlerden daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Sadece ülkemizde değil dünyada da sağlık ve güvenlik konusundaki rakamlar pek de iç açıcı değildir. ILO’nun rakamlarına göre dünyada; her yıl 270 milyon iş kazasının gerçekleştiği, her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin insanın iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilmektedir. Her gün yaklaşık 6.000 kişinin iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle öldüğü belirtilirken, yılda 350.000 kişi iş kazası, 1 milyon 700 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir. Bu rakamlar dikkate alındığında işletmelerde güvenlik ve sağlık kültürünün oluşturulması ve tüm risklerin ortadan kaldırılabilmesi adına çalışacak “İş güvenliği Uzmanlarının” görevlendirilmesi yasal bir düzenleme ile zorunluluk haline getirilmiştir. Ayrıca bu programdan mezun olanlar 6331 sayılı yasa ile B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifika sınavına girmeye hak kazanacaklardır.

İş Sağlığı ve Güvenliği ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir?

Uzaktan Eğitim İş Sağlığı ve Güvenliği Disiplinlerarası Tezsiz Yüksek Lisans Programı mezunları, sektörde ve devlet kurumlarında mühendislik, mimarlık, teknik eğitim ve kimya, biyoloji, matematik gibi temel alanlarda potansiyel iş imkanına sahiptirler. Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, B sınıfı İş Güvenliği sınavına girme hakkı kazanacaktır.

Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 


İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezsiz Yüksek Lisans Türkçe 01.07.2014


Ön Değerlendirme

Tezsiz Yüksek Lisans
Lisans Mezuniyet Notu  
Sıralama Puan Tezsiz Yüksek Lisans
Tezsiz Yüksek Lisans programlarına lisans mezuniyet ortalamasına göre büyükten küçüğe sıralanarak kontenjan sayısınca öğrenci kabul edilir. Lisans mezuniyet notu eşit olan adaylar arasından en genç olan aday programa kabul edilir.

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. Mehmet SALTAN

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

  • Prof. Dr. Funda CENGİZ ÇALLIOĞLU
  • Prof. Dr. İbrahim ÜÇGÜL

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri