Tekstil Mühendisliği

Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Programının Amacı

Tekstil mühendisliği alanında güncel araştırmalara katkıda bulunabilecek bilgi ve becerilerle donatılmış, disiplinler arası çalışmalara yatkın, özgün araştırmalar yapabilen, bilime katkı sağlayan, etik değerlere bağlı bilim insanları ve araştırmacılar yetiştirmektir.


Programın Kapsamı 

Tekstil Mühendisliğinin disiplinlerarası çalışmaya uygun yapısı nedeni ile makine, malzeme, kimya, polimer, nanoteknoloji gibi farklı bilim dallarının tekstillerdeki uygulamalarını içerecek bir yapıya sahiptir. Bir tekstil ürününün tasarım, geliştirme, üretim ve test etme süreçlerinde kullanılmasına yönelik bir eğitim ve ders planı içermektedir.


Programın Açılma Gerekçesi

Tekstil mühendisliği alanında temel altyapıya sahip, araştırma teknikleri ve uygulama yöntemleri konusunda deneyim kazanmış, tekstil bilimi ve endüstrisindeki bilimsel ve teknolojik ulusal ve uluslararası yenilikleri takip edebilecek yüksek mühendisler yetiştirmektir.

Tekstil Mühendisliği ABD Eğitim programı sonrasında öğrenciler ne tür çalışmalar veya faaliyetler gösterebilir

Tekstil Mühendisliği yüksek lisans programı mezunlarının çoğunluğu tekstil sektöründe aktif olarak çalışmaktadır. Bir kısım mezunlar da doktora eğitimine devam etmektedir. Mezunlar; sektörde üretim mühendisi, planlama mühendisi, pazarlama ve satış temsilcisi, Ar-Ge ve Ür-Ge mühendisi, Ar-Ge koordinatörü, kalite kontrol sorumlusu, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, müşteri temsilcisi, yönetici ve yönetici yardımcısı, kamu kurumlarında uzman ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaktadırlar.
Anabilim Dalı İletişim Bilgileri: 

https://muhendislik.sdu.edu.tr/tekstil

Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Programı

Eğitim Dili Program Açılış Tarihi
Tezli Yüksek Lisans Türkçe 17.02.2000
Doktora Türkçe 07.04.2005


Ön Değerlendirme

Tezli Yüksek Lisans Doktora
Lisans Mezuniyet Notu -  
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu   -
ALES Puanı: Sayısal ≥ 55 ≥ 55
Yabancı Dil Puanı Dil sınavına girme şartı ≥ 55
İngilizce Program için Yabancı Dil Puanı ≥ 80 ≥ 80
Yabancı Uyruklu Adaylar için Türkçe Dil Düzeyi C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi) C1 (SDU TÖMER veya Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi)
Yabancı Uyruklu Adaylar için ALES Puanı (Eşdeğerliliği bulunan GRE, GMAT vb. sınavlar geçerlidir.) ≥ 55 ≥ 55
Sıralama Puan Tezli Yüksek Lisans Doktora
ALES Puanı %50 %50
Yabancı Dil Puanı %10 %10
Mezuniyet Notu %25 (Lisans) %25 (Yüksek Lisans)
Mülakat Sınav Notu %15 %15
Başarı Notu ≥ 60 ≥ 65

Anabilim Dalı Başkanı

  • Prof. Dr. İbrahim ÜÇGÜL

Sorumlu Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı

 

Anabilim Dalı Doktora Yeterlik Komitesi Üyeleri

 

Anabilim dalımızda Tekstil Mühendisliğinin alt bilim dalları olan Tekstil Makinaları, Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Bilimlerinin hepsini kapsayacak çalışmalar yürütülmektedir. Farklı kategorilerde projeler, üniversite-sanayi işbirlikleri ve disiplinlerarası çalışmaların yoğun olarak yürütüldüğü anabilim dalımızda sürdürülebilir tekstil üretimi, inovatif tekstiller ve yenilikçi teknolojiler ile ilgili çalışan genç ve dinamik bir öğretim üyesi kadromuz bulunmaktadır.